Sinestezija

Vizualizacija muzike preko ogleda sa peskom, vodom, vatrom, feromagnetizmom i plazmom. Sinestezija, ili zajednički osećaj – percepcija pri kojoj uporedo uz bazične osećaje, doživljavamo i one drugačije, nespecifične za čula.

Primer  sinestezije može biti da čujemo boje ili šum mirisa.

Režiser iz Njujorka Shahir Daud i muzičar Nigel Stanford stvorili su video na osnovu auditorne sinestezije – sposobnosti da “vidimo” muziku preko vibracija predmeta i supstanci. Svi ogledi u videu su realni i kreirani su pomoću Chladni ploče, feromagnetne tečnosti, plazma sfere, Rubensove tube i Teslinih kalemova. Nadam se da Vas rezultat ovog audiovizuelnog doživljaja nije ostavio ravnodušnim.

Još malo obojenog zvuka

Art performans umetnika Kenichi Kanazawa prikazuje vidljivi zvuk. Ova zanimljiva vizuelna demonstracija u kombinaciji Chladni ploče, četiri gomilice različito obojenog peska i gumene lopte čijim se trljanjem po vibrirajućoj ploči dobija efekat šare od peska. Kako se menja veličina gumene lopte tako se menja odnosno pojačava frekvencija, smenjuju se šare jedna za drugom, i bivaju sve kompleksnije.

Ovaj film je snimlјen u toku fotografisanja Otona no Kagaku magazina za decu/Kaleidoscope of Sounds issue, časopisa sa poklonima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s